Opinia clientilor:

Estimat de livrare:

Vezi cand poti intra in posesia produsului

Vandut de: eMAG

  • Ridicare personala detalii

  • Livrare in doua ore

  • Livrare in aceeasi zi

  • Deschiderea coletului la livrare

Descriere

Fiscalitatea veniturilor persoanelor - Valentin Sava Lucrarea de fata urmareste gasirea de solutii alternative pentru imbunatatirea regimului fiscal privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice in tara noastra, cu respectarea atat a imperativelor de echitate in ce priveste presiunea fiscala resimtita de contribuabili, cat si necesitatea maririi eficientei si eficacitatii colectarii resurselor financiare publice, in contextul evolutiilor conjuncturale actuale si tinand seama de rolul major al sistemului fiscal-bugetar pentru stimularea dezvoltarii macroeconomice. Cum prin sintagma “venituri ale persoanelor fizice” se inteleg toate veniturile pe care o persoana le obtine din diverse activitati pe care le desfasoara, s-a utilizat notiunea de “venit global”, mecanismul de globalizare aplicat in diverse state prezentand o mare varietate de solutii, la fel ca si cel de impozitare a acestora. In economiile de piata dezvoltate, impozitul pe venitul personal este unul dintre impozitele majore ale sistemului de impozitare si, de asemenea, un instrument important pentru autoritatile publice in atragerea de venituri la bugetele si fondurile ce formeaza bugetul general consolidat, contribuind astfel, prin exercitarea functiilor finantelor publice, la asigurarea echitatii sociale in distribuirea veniturilor si la punerea in aplicare a obiectivelor de dezvoltare socioeconomica. Istoria evolutiei sistemelor fiscale in diverse tari ale lumii indica faptul ca rolul impozitului pe venitul personal este in crestere in raport cu nivelul de dezvoltare socioeconomica si cu nivelul venitului mediu pe cap de locuitor. In tarile dezvoltate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Japonia, Regatul Unit s.a., impozitul pe venitul personal este unul major in sistemul fiscal national. Autoritatile publice din tarile in curs de dezvoltare, in special in cele care inregistreaza rate inalte de crestere economica, cum ar fi China si alte state din Asia de Sud-Est, precum si numeroase tari din Europa de Est acorda, de asemenea, o atentie deosebita acestui impozit, atat pentru a asigura veniturile necesare la bugetul public national, cat si, mai ales, pentru a orienta politica macroeconomica catre tintele de dezvoltare precizate prin strategiile nationale.
Preocuparile privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice s-au intensificat in conditiile liberalizarii activitatilor ce produc valoare adaugata – fapt consemnat, din punct de vedere istoric, in statele cu economie dezvoltata, precum Marea Britanie, Franta, Germania si, ulterior, Statele Unite ale Americii –, ceea ce a insemnat aparitia de teorii si metodologii adecvate cresterii veniturilor publice din impozite directe aplicate veniturilor personale. In acest sens, au fost elaborate numeroase analize privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice in mai multe tari aflate in diverse stadii de dezvoltare a capitalismului si a relatiilor economice bazate pe concurenta. Lucrarea de fata adanceste aceste analize, in sensul ca evidentiaza corelatiile dintre veniturile publice colectate din impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice si principalii indicatori macroeconomici. In plus, realizeaza o comparatie in acest domeniu intre state cu niveluri de dezvoltare sensibil diferite, care aplica metode si tehnici fiscale variate, in functie de strategiile si planurile de dezvoltare economica si sociala pe care le considera adecvate obiectivelor pe care si le-au propus. De asemenea, pentru a exprima inegalitatile dintre distributiile de frecventa ale veniturilor populatiei, este analizat impactul implementarii impozitului pe venitul persoanelor fizice asupra nivelului de viata al acestora, prin corelarea cu indicatorul Gini. Totodata, se prezinta evolutia impozitului pe venit in Romania si influenta modificarii politicii in acest domeniu, punandu-se in evidenta caracteristicile mediului economic si social din tara noastra si corelatiile biunivoce dintre stadiul de reforma, nivelul de dezvoltare, pe de o parte, si impactul implementarii a doua politici diferite in ce priveste impozitarea venitului persoanelor fizice, pe de alta parte. Obiectivele propuse a fi prezentate in aceasta lucrare, pentru a explicita nevoia de perfectionare a sistemului impunerii veniturilor persoanelor fizice in Romania, au in vedere complexitatea sistemului fiscal-bugetar, in special a numeroaselor aspecte pe care le prezinta impozitarea veniturilor (persoanelor) si rolul acesteia atat pentru dezvoltarea macroeconomica, cat si pentru nivelul de viata al populatiei. In acest sens, ne propunem sa prezentam cai posibile pentru a identifica cea mai buna solutie pentru constituirea asietei si a sistemului de cote, coroborata cu corelarea indicatorilor macroeconomici si sociali – cum sunt produsul intern brut per capita, rata somajului, indicatorul Gini etc., in contextul plasarii impozitului pe venitul global in contextul general al politicii si strategiei fiscal-bugetare indreptate catre promovarea principiilor sustenabilitatii fiscale…

Accesorii compatibile

Specificatii

Caracteristici generale

An aparitie 2016
Autor Valentin Sava
Editura Pro Universitaria
Gen Drept financiar si fiscal
Limba Romana
Nr. pagini 216
Subgen Drept fiscal
ISBN 9786062605117

Brand:Pro Universitaria

eMAG.ro face eforturi permanente pentru a păstra acurateţea informaţiilor din acestă pagină. Rareori acestea pot conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate conţine accesorii neincluse în pachetele standard, unele specificaţii sau preţul, pot fi modificate de catre producător fără preaviz sau pot conţine erori de operare. Toate promoţiile prezente în site sunt valabile în limita stocului.

Review-uri

Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Intrebarile si raspunsurile clientilor

Ai nelamuriri?

Pune o intrebare si poti primi raspuns de la comunitate.