Opinia clientilor:

Vandut de: Libris SRL

Vezi produse similare in functie de:
Adauga produsul la Favorite, instaleaza aplicatia eMAG si te vom anunta imediat ce va intra in stoc

DescriereNumarul 3 debuteaza cu un articol scris de directorul acestei reviste, Gheorghe Buta, In memoriam Prof. univ. dr. Hororis Causa Ion Deleanu – O viata in demnitate, in care autorul aduce un omagiu celui care a fost si care va continua sa ramana unul dintre cei mai mari proceduristi romani.

In continuare, in rubrica Jurisprudenta sunt reunite hotarari judecatoresti, majoritatea insotite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor. Acestea sunt ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata. Dintre acestea amintim hotararile insotite de comentarii:

- Chirii. Despagubiri. Proprietate publica. Proprietate privata. Utilitate publica. Instituirea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatii private afectate de capacitati energetice – avocat drd. Florentina-Sorina Lungu si avocat drd. Laurentiu-Razvan Lungu
- Atributiile judecatorului-sindic. Stabilirea remuneratiei practicianului in insolventa desemnat provizoriu – judecator Mihaela Saracut
- Instanta competenta sa solutioneze plangerea impotriva dispozitiei de ridicare a unui autoturism stationat nelegal. Natura juridica a actului atacat – lector univ. dr. Mircea Ursuta
- Suspendarea contractului individual de munca in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii angajatorului – judecator Adela Cosmina Bodea

In rubrica Dezbateri RRDJ autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instantelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole:
- Raspunderea disciplinara a magistratilor. (I) Manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu – judecator dr. Ioan Garbulet si judecator Paula-Andrada Cotovanu
- Consideratii privind clauzele abuzive in contractele de adeziune, cu privire speciala asupra clauzei penale abuzive – dr. Florin Ludusan
- Consideratii referitoare la infractiunea privind impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu in reglementarea noului Cod penal – Bogdan Dumitru Moloman
- Consideratii privind procedura citarii prin publicitate – judecator Radu-Mihai Necula
- Hotararea prealabila privind dezlegarea unor chestiuni de drept – masura de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept – judecator Oana Cristina Niemesch

Cuprins
In memoriam Prof. univ. dr. Honoris Causa Ion Deleanu – O viata in demnitate (Gheorghe Buta)

I. JURISPRUDENTA
A. DREPT CIVIL SI DREPT PROCESUAL CIVIL
1. Chirii. Despagubiri. Proprietate publica. Proprietate privata. Utilitate publica. Instituirea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatii private afectate de capacitati energetice (comentariu de avocat drd. Florentina-Sorina Lungu si avocat drd. Laurentiu-Razvan Lungu)
2. Asociere in participatiune. Actiune in justitie formulata de consiliul judetean, in calitate de membru al asocierii. Lipsa dovezii calitatii de reprezentant al presedintelui consiliului judetean. Consecinte (judecator dr. Minodora Condoiu)
3. Recurs intemeiat pe dispozitiile art. 304 pct. 7 C. pr. civ. Conditii de admisibilitate (judecator Eugenia Voicheci)
4. Actiune in simulatie. Simulatie prin interpunerea de persoane. Conditii (judecator Lotus Gherghina)
5. Apelul. Incuviintarea refacerii probei cu expertiza administrata la fond. Conditii si efecte (magistrat-asistent Oana Stan)

B. DREPTUL AFACERILOR
6. Atributiile judecatorului-sindic. Stabilirea remuneratiei practicianului in insolventa desemnat provizoriu (comentariu de judecator Mihaela Saracut)
7. Actiune in pretentii. Existenta a doua raporturi juridice distincte, cu succesiune diferita in timp. Efecte cu privire la prescriptia dreptului la actiune (judecator dr. Marian Buda)
8. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor documente justificative ale consumului de energie electrica. Conditii si efecte, din perspectiva interpretarii notiunii de „act juridic” (judecator dr. Veronica Magdalena Danaila)
9. Invocarea contrarietatii dintre incheierea de deschidere a procedurii insolventei si decizia de respingere a contestatiei la tabelul preliminar de creante. Conditii de admisibilitate din perspectiva dispozitiilor art. 322 pct. 7 C. pr. civ. (judecator Tatiana Nastase)
10. Contract de finantare. Nerestituirea la scadenta a sumei imprumutate. Optiunea creditorului pentru conversia datoriei in actiuni. Efecte cu privire la penalitatile de intarziere (judecator dr. Nela Petrisor)
11. Contract de vanzare-cumparare. Actiune in rezolutiune. Viciu ascuns. Conditii de admisibilitate (judecator Mirela Politeanu)
12. Insolventa. Actiune in pretentii. Creanta nascuta ulterior deschiderii procedurii. Prescriptie (judecator Roxana Popa)

C. DREPT ADMINISTRATIV

13. Instanta competenta sa solutioneze plangerea impotriva dispozitiei de ridicare a unui autoturism stationat nelegal. Natura juridica a actului atacat (comentariu de lector univ. dr. Mircea Ursuta)
14. TVA. Contract de vanzare-cumparare, cu plata in rate, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile si mobile, care constituie o unitate de productie complet functionala, specifica si afectata industrializarii lemnului. Transfer de active efectuat exclusiv in scopuri fiscale. Inaplicabilitatea regimului de TVA. Sanctiunea anularii dreptului de deducere (magistrat-asistent sef Bogdan Georgescu)
15. Cheltuieli deductibile. Cheltuieli efectuate cu logo-ul societatii. Cheltuieli cu serviciile de asistenta generala, cercetare si reprezentare comerciala. Conditii pentru exercitarea dreptului de deducere. Sarcina probei in dovedirea situatiei de fapt fiscale (magistrat-asistent sef Bogdan Georgescu)
D. DREPTUL MUNCII SI DREPTUL SECURITATII SOCIALE
16. Suspendarea contractului individual de munca in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii angajatorului (comentariu de judecator Adela Cosmina Bodea)
17. Consecintele incheierii unui contract individual de munca pe durata determinata cu incalcarea dispozitiilor art. 83 C. mun. Calificarea respectivului contract ca fiind incheiat pe durata nedeterminata (judecator Alina Diana Stefan)
18. Contestatie la titlu. Intinderea drepturilor salariale acordate de instanta de judecata ca urmare a anularii deciziei de concediere (judecator Mihaela Glodeanu)

E. DREPT PENAL SI PROCESUAL PENAL
19. Interpretarea art. 86 alin. (2) teza a V-a din O.U.G. nr. 195/2002 [actualul art. 335 alin. (2) teza a V-a NCP] – conducerea unui autovehicul de catre o persoana care nu are dreptul de a conduce in Romania. Situatia persoanei care conduce un autovehicul avand permisul retinut in vederea anularii. Necesitatea comunicarii dispozitiei de anulare a permisului (comentariu aprobativ de avocat Alexandru Risnita)
F. RECURSURI IN INTERESUL LEGII IN MATERIE CIVILA
20. Decizia nr. 1 in dosarul nr. 20/2013
21. Decizia nr. 2 in dosarul nr. 21/2013
22. Decizia nr. 3 in dosarul nr. 1/2014

G. HOTARARI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT IN MATERIE PENALA
23. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 1 din 14 aprilie 2014, dosarul nr. 1/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 349 din 13 mai 2014
24. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 2 din 14 aprilie 2014, dosarul nr. 2/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 319 din 30 aprilie 2014
25. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 5 din 26 mai 2014, dosarul nr. 5/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 470 din 26 iunie 2014
26. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 6 din 26 mai 2014, dosarul nr. 6/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 471 din 26 iunie 2014
27. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 7 din 26 mai 2014, dosarul nr. 8/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 471 din 26 iunie 2014
28. Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 8 din 26 mai 2014, dosarul nr. 12/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 473 din 27 iunie 2014

II. DEZBATERI RRDJ
1. Raspunderea disciplinara a magistratilor. (I) Manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu (judecator dr. Ioan Garbulet si judecator Paula-Andrada Cotovanu)
2. Consideratii privind clauzele abuzive in contractele de adeziune, cu privire speciala asupra clauzei penale abuzive (dr. Florin Ludusan)
3. Consideratii referitoare la infractiunea privind impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu in reglementarea noului Cod penal (Bogdan Dumitru Moloman)
4. Consideratii privind procedura citarii prin publicitate (judecator Radu-Mihai Necula)
5. Hotararea prealabila privind dezlegarea unor chestiuni de drept – masura de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept (judecator Oana Cristina Niemesch)

Accesorii compatibile

Specificatii

Caracteristici generale

Gen Drept
Limba Romana
Subgen Carte Juridica
ISBN 1844-645-22

Brand: Universul Juridic

eMAG.ro face eforturi permanente pentru a păstra acurateţea informaţiilor din acestă pagină. Rareori acestea pot conţine inadvertenţe: fotografia are caracter informativ şi poate conţine accesorii neincluse în pachetele standard, unele specificaţii sau preţul, pot fi modificate de catre producător fără preaviz sau pot conţine erori de operare. Toate promoţiile prezente în site sunt valabile în limita stocului.

Review-uri

Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Intrebarile si raspunsurile clientilor

Ai nelamuriri?

Pune o intrebare si poti primi raspuns de la comunitate.